Kalça ve Diz Protezi
Total protezler, hareket yeteneği azalmış ya da tamamen kaybolmuş olan eklemlerin hareketlerini yeniden kazandırılması amacıyla, hareket kısıtlılığı olan eklem yapısının yerine cerrahi operasyonla yerleştirilen yapılardır.
Eklemlerdeki geçmeyen ağrı durumlarında, ilaçlarla iyileşme göstermeyen iltihap ve şişlik durumlarında, kişinin günlük yaşamını ciddi derecede etkileyen hareket zorlukları olan durumlarda ve bunların yanında düşme, darbe alma gibi travmatik olayların neden açtığı kırık durumlarında total protezlerin kullanımı tercih edilmektedir.
Uygulamanın yapıldığı yerler genellikle omuz, kalça ve diz eklemleridir. Bunların yanı sıra gerekli olur ise dirsek, bilek, parmaklar gibi yerlerde kullanılabilmektedir.
Total Omuz Protezleri
Omuz bölgesindeki kireçlenme, düşme ya da çarpma sonrasında oluşan travmatik kırılma durumları sonrasında, hekim muayenesi sonrasında gerekli görüldüğü durumlarda direkt olarak cerrahi işleme alınır, acil olmayan durumlarda ise hastaların doğru bir şekilde fizik tedaviye başlanması, hastaların doğru bir şekilde cerrahi operasyona hazırlanması gerekmektedir. Bu süreç cerrahi operasyonun verimliliğini arttırıp operasyon sonrasında hastaların ağrısız ve hareket kısıtlılığı yaşamadığı döneme dönmesi için çok önemlidir.
Ameliyat sonrasında mümkünse ilk günden itibaren fizik tedavi süreci başlatılmalıdır. Öncelikli hedef ağrı ve ödem kontrolü olmaktadır. İlerleyen dönemlerde hastanın aktif hareketini kazandırılması hedeflenerek egzersiz planlamaları yapılıp fizyoterapist eşliğinde ve hekim gözetiminde rehabilitasyon süreci devam ettirilmelidir. Hareketlerin ağrısız ve kısıtlılık olmadan yapılabildiği döneme ulaşıldığında ise hastaların azalmış olan kas kuvvetlerinin arttırılması ile eski yaşam kalitelerine ulaşmaları sağlanıp rehabilitasyon süreçleri tamamlanır.
Total Kalça Protezleri
Kalça protezleri genellikle kalça kırıkları, kireçlenme, kalça çıkığı, kıkırdakların aldığı hasarlar sonucunda tercih edilmektedir.
Total kalça protezleri, kalça ekleminin tamamen çıkarılıp yerine protez yapılarının koyulmasıdır ancak bazı durumlarda kısmi protezler de uygulanmaktadır. Kısmi protezlerde femur(uyluk kemiği) başı değişimi yapılmaktadır. Kalça protezlerinde fizik tedavi süreci ameliyat öncesinde başlar ve hasta taburcu olduktan sonra dahi devam eder. Ameliyat öncesinde hastanın ağrı, hareket, kas kuvveti ve ödem durumları detaylı bir şekilde değerlendirilmeli ve ameliyat öncesi fizik tedavi süreci bu değerlendirmeler sonucunda planlanmalıdır. Ameliyat sonrası ilk günden itibaren fizik tedaviye başlanmalıdır. Hastanın doğru pozisyonlama konusunda bilgilendirilmesi kalça dislokasyonunun (kemik ayrılması) önlenmesinde çok önemlidir.
Total Diz Protezleri
Total diz protezleri en çok kireçlenme durumlarında kullanılmakla birlikte dizdeki yaralanmalarda geçmeyen ağrı durumlarında ve eklemin kaybolan hareketlerinin yeniden kazandırılmasında kullanılmaktadır.
Hastaların total diz protezi ameliyatı öncesinde, hastanın fizik tedavi süreci başlatılmalı, gerekli olan kasların kuvvetlendirilmeli ve hastaya yürüyüş eğitimleri verilmelidir. Ameliyat sonrasında en erken dönemde fizik tedavi sürecine başlanmalıdır. Öncelikli olarak ağrı ve ödem kontrol altına alınmalıdır. Hasta pozisyonlaması çok önemlidir.