Process in Special Education
Merhabalar,
Sizlere biraz özel eğitim gereksinimi olan bireylerin, ailelerinin gözünden bakarak çocuğuma nasıl bir eğitim almalıyım, tanılama süreci nedir, ram raporu nasıl alınır gibi konular hakkında bilgi vermek istiyorum.
Bireyinizin bilişsel, zihinsel, bedensel ve duyusal anlamda farklı olduğunu gözlemlediğinizde bu süreci daha etkin kılmak için öncelikle rehberlik araştırma merkezine başvurmanız gerekmektedir.
Uzman kişiler tarafından detaylı testler yapılır, her çocuğun gelişimi baz alınarak düzenlenir ve zaman içinde yenilenebilir.
Hiçbir ücret ödenmeksizin, özel eğitim ve rehabilitasyon kurumlarından ücretsiz eğitimden faydalanmasını sağlayan raporun ücreti; devlet tarafından karşılanır ve bu rapora ram raporu denir.
Aylık, altı aylık ve yıllık olacak şekilde bir hedef listesi belirlenir, aileyle birlikte etkileşimli bir şekilde desteklenerek bu süreç başlar.
Raporun içeriğine değinecek olursak aylık 8 saat olmak üzere çocuklar eğitim hakkı kazanır.
Peki bu raporu kimler alabilir?
Zihinsel, bedensel, down sendromlu, özel öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, okul uyum sorunu yaşayan vb. bireyler faydalanabilir.
Hangi raporlar alınabilir?
Birincisi sağlık raporu; doktorların gerekli yönlendirmesi doğrultusundan alınır.
İkincisi eğitim raporu alması gerekir. Bu rapor doğrultusunda bireyin eğitim sürecine başlaması için eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine başvurması gerekir.
Ram raporu çocuğumun hayatını ne kadar etkiler?
Bazı anne babalar çocuğun dış görünümünde bir farklılık olmadığından dolayı bu raporu almanın bireyi etiketleyeceğinden rahatsız olabilmektedir fakat bu durum bireyi engel oluşturacak veya ileriki hayatında bir problem olarak görülmesini düşünmekten ziyade, bireyin eğitim hayatına katlıda bulunulacağının bilinmesi gerekir.
Bizler MİA Yaşam Özel Halise Arslan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak neler yapıyoruz biraz onlardan bahsetmek istiyorum.
Kurumumuzda;
Eğitim alacak bireyler için özel eğitim öğretmeni, çocuk gelişim uzmanı, okul öncesi öğretmeni, psikolog ve fizyoterapistlerden oluşan bir heyet tarafından ön değerlendirme alınır, bireyin yaşına uygun becerileri fiziksel ve bilişsel gelişimleri değerlendirilir ve bunun sonucunda her çocuğa özgü bireyselleştirilmiş eğitim planı oluştururuz.
Bireye yönelik eğitim verilmekte olup yaş sınırı bulunmamaktadır. Bunun yanı sıra sınıflarımız birebir seanslar için düzenlenmiş, araç gereç ve materyaller her bireyin tanısına göre farklılık göstermektedir.
Önceliğimiz bireyin kendine güvenen, sosyal kurallara uyan, iş birliği yapabilen, iletişim başlatan ve sürdüren bireyler yetiştirmektir.