Yaşlı Bakım Merkezlerinde Alzheimer Hasta Bakımı

Alzheimer hastalığı, özellikle ileri yaş almış bireyleri etkileyen, bilişsel yetilerin zamanla kaybına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalıktır. Bu hastalıkla yaşayan bireyler için özel bakım gerekmektedir. Yaşlılarımızın huzur içinde yaşadığı, sevgi dolu ve güvenli ortamlar sağlayan yaşam merkezleri günümüzde artık biyopsikososyal bakış açısı gereği her bir bireye bütüncül yaklaşım esastır. Sağlık alanında çalışan uzmanlar yaşam süresi kadar yaşam kalitesinin de çok önemli hale geldiğine vurgu yapmaktadır. Alzheimer hastalarının ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenen bakım hizmetleriyle, onların güvenli ve kaliteli bir yaşam sürmelerine yardımcı olmaktadır.

Alzheimer hastalarının yaşam kalitesini artırmak, onları daha huzurlu, bağımsız ve anlamlı bir yaşam sürdürebilecekleri bir ortamda tutmak için çeşitli yöntemler ve yaklaşımlar gerektirir. İşte bu amaca yönelik bazı düzenlemeler:..

Alzheimer Hastalarının Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. Güvenli Bir Çevre Oluşturma
  • Alzheimer hastaları, yön bulma ve hatırlama konusunda güçlük çekebilirler. Bu nedenle, yaşadıkları ortamın aşina ve güvenli olması çok önemlidir. Tanımadıkları yerler kafa karışıklığının artmasına sebep olabilir.
  • Kaybolmalarını önlemek için kapılarda güvenlik sistemleri, belirgin yönlendirme işaretleri ve odalarda minimal düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Kişisel eşyalar ortama ve kişiye özel olmalıdır. Sivri köşeli mobilyalar, kaygan zeminler ve düşmeye neden olabilecek eşyalar ortadan kaldırılmalıdır. 
2. Bilişsel ve Duygusal Destek Sağlama
  • Alzheimer hastalarının, bilinen hafıza sorunları nedeniyle unutkanlık problemleri ön plandadır. Bellek güçlendirme teknikleri ve hatırlatıcı görseller kullanılarak bilişsel işlevlerinin   desteklenmesi   gerekir. Müzik, Alzheimer hastaları için çok faydalıdır. Tanıdık şarkılar, hastanın geçmişine dair anıların yeniden yaşantılanmasına ve  duygu dışa vurumuna olanak sağlamaktadır. Bu nedenle ruhsal rehabilitasyonda yeri çok önemlidir.
  • Hastaların stres seviyelerini azaltmak için müzik-sanat faaliyetleri, iş-uğraş terapileri, atölye çalışmaları, hobi etkinlikleri, hafıza kartları, yapbozlar, bulmacalar, ve kelime oyunları gibi aktiviteler ve spor etkinliklerinin gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.
  • Empatiyle yaklaşmak, onların duygusal olarak güvende hissetmelerini sağlar.
3. Beslenme ve Hijyen Desteği
  • Alzheimer hastaları yemek yemeği unutabilir veya çiğneme ve yutkunmada zorluk yaşayabilirler. Bu nedenle, özel diyet programları oluşturulmalıdır.
  • Günlük su tüketimleri takip edilerek dehidrasyon önlenmelidir.
  • Hijyen kurallarına uygun şekilde kişisel bakım sağlanmalı, düzenli banyo yaptırılmalı ve kıyafet değişimleri ihmal edilmemelidir.
4. İletişim ve Sosyal Etkileşim
  • Alzheimer hastaları zamanla konuşma yetisini kaybedebilir veya kendilerini ifade etmekte güçlük çekebilirler. Bu nedenle, sakin ve anlaşılır bir dille iletişim kurulmalıdır.
  • Göz teması kurmak, kısa ve net cümleler kullanmak, basit komutlarla yönlendirmek iletişimi kolaylaştırır.
  • Grup etkinlikleri, kişiler arası iletişim ve etkileşimin arttırılması ve sosyal kohezyonun sağlanması Alzheimer hastalarının sosyal bağlarını güçlendirebilir ve yalnızlık hissini azaltabilir.
5. Günlük Rutinler Oluşturma
  • Düzenli bir günlük program oluşturmak, hastaların kendilerini güvende hissetmelerini sağlar.
  • Uyku, yemek saatleri, ilaç kullanımı ve aktiviteler belirli bir düzene oturtularak yaşam kalitesi artırılabilir.

Alzheimer Bakım Merkezi Ankara

Alzheimer hastaları için özel bakım gereklidir ve yaşlı bakım merkezleri, profesyonel bakım hizmetleri ile bu süreci kolaylaştırabilir. Hastaların hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını korumak için güvenli bir ortam sağlanmalı, bireysel ihtiyaçlarına yönelik bakım planları oluşturulmalıdır. Alzheimer hastalarının yaşam kalitesini artırmak için sevgi, sabır ve profesyonel bakımın bir arada sunulması büyük önem taşımaktadır.

Sonuç olarak, Alzheimer hastalarının yaşam kalitesini artırmak için multu-disipliner bir yaklaşım gereklidir. Sağlık, bilişsel, fiziksel, sosyal ve duygusal alanlardaki iyileştirmeler, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde artırabilir.