Duruş ve Yürüyüş Bozuklukları​

YÜRÜME BOZUKLUKLARI

Yürüme bozuklukları fiziki ve psikolojik sonuçlar yaratır. Başka rahatsızlıkları kolayca doğuran yürüme bozukluğunda doktora görünme konusunda geç kalınmamalıdır. Yürüme bozuklukları denildiğinde akla önce genetik nedenler ardından kişisel nedenler gelmektedir. Örneğin ayakkabı seçimi konusunda yapılan hatalar yürüyüş bozukluklarına neden olabilir. Ayak şeklinize ve büyüklüğüne göre henüz ufak yaşlardan itibaren ideal ayakkabı tiplerine yönelmelisiniz. Yürüme bozukluğu bir bakıma denge problemidir. Tiroid temelli hastalıklar ya da kulak rahatsızlıkları doğrudan denge problemlerine yol açar. B12 vitaminine tedavi süreçlerinde sıklıkla başvurulmaktadır. Öte yandan bel altında gerçekleşen birçok sakatlık da yürüme bozukluklarına yol açabilir. Bacaklar arasında boy farkı varsa yükseltici ile denge sağlanabilir. Öte yandan bacak korsesi de denge sorunlarına karşı sıklıkla tercih edilmektedir. Bütün bu saydığımız faktörlerin haricinde doğum kusurları, bacaklarda oluşan enfeksiyonlar, ateller ve beyin felci de yürüme bozukluklarına neden olabilir.

Yürüyüş Bozuklukları Belirtileri

Yürüyüş bozukluğuna sahip olup olmadığınızı anlamak için bu bölümde değineceğimiz bozukluk tiplerini kendinizle kıyaslamalısınız. Yürüme bozukluklarını 5 temel gruba ayırabiliriz.

İtici Yürüyüş: Bu kişiler genelde kafa ve boğaz kısmı önde olacak şekilde yürürler.

Makas Yürüyüşü: Makas yürüyüşünde kişilerin bacakları yürürken birbirine çarpabilir. Her iki bacağın iç tarafa doğru büküldüğünü görebiliriz.

Spastik Yürüyüş: Sert ve keskin şekilde yürürler. Yürüme esnasında ayaklarını çektiklerini görürüz.

Stepaj Yürüyüşü: Ayak parmakları aşağı doğrudur. Yürürken adeta yeri kazır gibidirler.

Yalpalama Yürüyüşü: Bu bozukluğa sahip kişiler sanki sağa sola doğru savruluyor gibi görünürler.

Duruş ve Yürüyüş Bozuklukları Nasıl Giderilir?

Yürüyüş bozuklukları genelde tedaviye açıktır. Örneğin yaralanma nedeniyle ortaya çıkan yürüyüş bozuklukları travma etkisinin kaybolmasına bağlıdır. Herhangi bir çıkık veya kırık varsa ve kişi bu nedenlerle dengeli şekilde yürüyemiyorsa, kemiğin ayarlanması adına alçı takılmaktadır. Kimi yaralanma vakaları ileri düzeyde olduğu için ameliyatı zorunlu kılar. Eğer yürüyüş bozukluğu enfeksiyon kaynaklı ise o halde hekiminiz size antibiyotik ilaçlardan oluşan bir reçete sunar. Öte taraftan yürüyüş bozuklukları için gerektiği durumlarda fizik tedavi uygulanır. Bu aşamada yürüme yolu düzeltilir ve kaslar güçlendirilir. Kalıcı olarak yürüme bozukluğu yaşayan kişiler ise genelde baston ya da koltuk değneklerinden güç alarak yaşamlarına devam eder.

Peki yürüyüş bozuklukları meydana çıkmadan önce neler dikkat etmeliyiz, nasıl davranarak ve hangi tip alışkanlıkları ön plana çıkararak bu bozuklukları minimum hale getirebiliriz? Yürüme bozukluğuna yol açabilecek sakatlıklara yakalanmamak adına özellikle sportif aktivitelerde koruyucu materyallerin takılması gerekir. Örneğin bisiklet aktivitelerinde ya da koşu saatlerinizde bacaklarınız için takacağınız dizlikler özel bir koruma sağlayabilir. Bacak korsesinin de bacağın özellikle bükülmesine engel olduğu biliniyor. Ayrıca sağlam bir ayakkabının da yürüyüş bozukluklarının önüne geçtiğini söylemeliyiz.